Τάρτα με φρούτα του δάσους
Για 10 άτομα
ΥΛΙΚΑ:
• 1/2 φλιτζ. βούτυρο που έχει μαλακώσει
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλιά εσάνς βανίλιας
• 1/2 φλιτζ. κακάο σκόνη
• 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 κιλό διάφορα φρέσκα φρούτα του δάσους, για γαρνίρισμα
Για τη γέμιση με σοκολάτα γκανάς
• 2 φλιτζ. πηχτή κρέμα γάλακτος
• 1/2 φλιτζ. ζελέ από κόκκινο ή μαύρο βατόμουρο
• 230 γρ.
σοκολάτα κουβερτούρα πολυτελείας, κομμένη σε μικρά κομμάτια
• 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
Για τη σως με μαύρο βατόμουρο
• 230 γρ.
φρέσκα ή κατεψυγμένα μαύρα βατόμουρα
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
• 2 κουταλιές ζάχαρη
• 2 κουταλιές λικέρ βατόμουρου
1. Δουλεύετε σε πολυμηχανή το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια ώσπου να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε το κακάο και δουλεύετε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, ρίχνετε το αλεύρι και δουλεύετε για 15 δευτερόλεπτα. Τοποθετείτε ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης σε επίπεδη επιφάνεια. Αναποδογυρίζετε πάνω της τη ζύμη, την πλάθετε σε επίπεδο δίσκο και την τυλίγετε καλά. Τη βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο.
2. Βουτυρώνετε ελαφρώς μία φόρμα για τάρτες 23 εκ.
με
κινητή βάση. Αφήνετε τη ζύμη να μαλακώσει για 5 – 10 λεπτά και την ανοίγετε ανάμεσα σε δύο φύλλα πλαστικής μεμβράνης, σε
δίσκο 28 εκ.
και πάχους 60 χιλιοστών. Αφαιρείτε το επάνω κομμάτι της μεμβράνης και αναποδογυρίζετε τη ζύμη στη φόρμα. Αφαιρείτε και το άλλο κομμάτι της πλαστικής μεμβράνης και απλώνετε τη ζύμη στη φόρμα.
3. Τρυπάτε τη
βάση της τάρτας με πιρούνι και τη βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C και την ψήνετε για 15 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει στη φόρμα.
4. Ετοιμάζετε τη
σοκολάτα γκανάς. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και το ζελέ βατόμουρου. Όταν αρχίσουν να βράζουν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τη σοκολάτα, ανακατεύοντας ώσπου να
λιώσει. Προσθέτετε το βούτυρο, ανακατεύετε και ρίχνετε την γκανάς στην κρύα τάρτα, ισιώνοντας την επιφάνεια. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει εντελώς.
5. Ετοιμάζετε τη
σως. Δουλεύετε τα φρούτα, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη σε πολυμηχανή ώσπου να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα, και προσθέτετε το λικέρ.
6. Βγάζετε την τάρτα από τη φόρμα, γαρνίρετε με τα φρούτα και περιχύνετε τη σως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου