Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Αχλάδια σε μέλι και σαφράν


Αχλάδια σε μέλι και σαφράν
Peras estofados

Όταν οι Μαροκινοί πήγαν το ζαχαροκάλαμο στην Ισπανία, τότε ξεκίνησαν να φτιάχνονται και τα γλυκά με ζάχαρη και με αρωματισμένο μέλι που ήταν γνωστό από τη ρωμαϊκή εποχή. Σήμερα το μέλι και τα γλυκά με ξηρούς καρπούς συνηθίζονται πολύ στην Ισπανία ενώ το μέλι χρησιμοποιείται για να μαγειρευτούν τα φρούτα. Το σαφράν που βρίσκουμε στη συνταγή αυτή δίνει στα αχλάδια ένα εντυπωσιακό χρυσό χρώμα, ενώ ταυτόχρονα αρωματίζει και το μέλι.
             
              ΥΛΙΚΑ:
  • 4 σφιχτά αχλάδια
  • 2 γεμάτες κουταλιές μέλι  
  • Χυμός από 1 λεμόνι  
  • 250 ml νε­ρό  
  • 1 ξυλαράκι κανέλα  
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο  
  • 1/4 κουτ. γλ. στήμονες σαφράν


Ξεφλουδίζετε τα αχλάδια αφήνοντας επάνω τα κοτσανάκια τους. Βάζετε το μέλι και τον χυμό λεμονιού σε κατσαρόλα τέτοιου μεγέθους ώστε να χωρά­νε ακριβώς τα 4 αχλάδια της συνταγής. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και τη ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει το μέλι. Προσθέτετε το νερό και τα μπαχαρικά. Ανακατεύοντας συνέχεια α­φήνετε το υγρό να βράσει και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.
Βάζετε μέσα τα αχλάδια και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμα, γυρίζοντας τα προσεκτικά μία φορά και αλείφοντας τα συχνά με τη σάλτσα της κατσαρόλας.
Τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους, τα βάζετε σε ατομικά πιάτα, τα περιχύνετε με το σιρόπι της κατσαρόλας και τα σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου