Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κρέμα Καραμελέ

Κρέμα Καραμελέ
Υλικά
για την καραμέλα
·  1 κούπα ζάχαρη
·  1/2 κούπα νερό
·  2 κουταλάκια χυμό λεμόνι

για την κρέμα
·  8 αυγά (ολόκληρα)
·  8 κροκάδια (προαιρετικά)
·  2/3 κούπας ζάχαρη
·  λίγη βανίλια
·  1/8 κουταλάκι αλάτι
·  4 κούπες γάλα
Ατομα: 10-12
Χρόνος προετοιμασίας: 30'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα περίπου

Εκτέλεση
Βάλτε τη ζάχαρη με τα υπόλοιπα υλικά της καραμέλας σε μια κατσαρολίτσα με βαρύ πάτο και κάψτε τη, μέχρι να πάρει το χρώμα της χρυσοκάστανης καραμέλας. Για να σταματήσετε το σκούρεμα της καραμέλας, βουτήξτε την κατσαρολίτσα μερικά δευτερόλεπτα σε νερό με παγάκια. Μοιράστε την καραμέλα σε 10-12 ατομικά φορμάκια και γύρτε έτσι, ώστε να καλυφθούν και τα τοιχώματά τους σε αυτή. (Ζεστάνετε τα φορμάκια προηγουμένως, για να μη στερεοποιηθεί η καραμέλα αμέσως). Ζεστάνετε το γάλα. Σ' ένα μπολ, χτυπήστε τ' αυγά και τα κροκάδια με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι, να γίνουν κρέμα. Ανακατεύοντας συνεχώς μ' ένα ξύλινο κουτάλι, ρίξτε το ζεστό γάλα λίγο-λίγο. Στραγγίστε το μίγμα περνώντας το από λεπτή σίτα σ' ένα άλλο μπολ κι αφαιρέστε από την επιφάνεια τον αφρό, αν υπάρχει. Αραδιάστε τα φορμάκια με τη στερεοποιημένη καραμέλα σ' ένα βαθουλό ταψί ή πυρέξ σκεύος και μοιράστε μέσα σ' αυτά τα μίγμα των αυγών. Ρίξτε χλιαρό νερό στο ταψί γύρω από τα φορμάκια, ώστε να φθάσει ως τα 2/3 τους ύψους τους και βάλτε το ταψί μέσα σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου. Ψήστε την κρέμα 1 ώρα περίπου και δοκιμάστε τη βυθίζοντας μέσα σ' αυτήν ένα ξύλινο σουβλάκι. Αν η κρέμα είναι έτοιμη, το σουβλάκι θα βγει καθαρό. Αν όχι, συνεχίστε το ψήσιμο 10' ακόμη, και ξαναδοκιμάστε. Βγάλτε τα φορμάκια από το φούρνο και από το ζεστό νερό κι αφήστε τα να κρυώσουν. Φυλάξτε τα στο ψυγείο. Για να τα ξεκαλουπώσετε, περάστε τη λάμα ενός μαχαιριού ανάμεσα στην κρέμα και στο τοίχωμα κάθε φόρμας τριγύρω. Αναποδογυρίστε ένα βαθουλό πιατάκι επάνω σε κάθε φόρμα κι αναποδογυρίστε τα μαζί. Τραβήξτε με προσοχή τη φορμίτσα και η κρέμα θα μείνει στο πιατάκι γλασαρισμένη στην κορυφή και περιτριγυρισμένη από καραμέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου